Lüks otomobil dendiğinde ilk akla gelen firmalardan biri olan Mercedes, Almanya’nın en köklü şirketlerinden biri. Temelde spor otomobil değil, lüks otomobil kimliğiyle yola çıkan Mercedes’in, lüks spor otomobil üreten diğer birçok firma gibi güçlü bir modifiye ortağı var: Aufrecht Melcher Großaspach, kısaca AMG.
Şirket, AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft mbH (AMG Motor Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.) adıyla, Mercedes’te çalışarak çeşitli tecrübeler edinmiş olan iki mühendis Hans Werner Aufrecht ve Erhard Melcher tarafından, 1967’de Stuttgart yakınlarındaki Burgstetten’de kurulur.
İsmini Aufrecht, Melcher ve Aufrecht’in doğum yeri olan Großaspach’ın baş harflerinin bileşiminden alan şirket, yarış motorları üretimini Burgstetten’de bırakarak, genel merkezini 1976 yılında şu anda bulunduğu yer olan Affalterbach’a taşır.
AMG, kuruluşundan itibaren yüksek performanslı yarış motorları üzerinde çalışır ve genellikle Mercedes’in yol otomobillerini geliştirir.
Mercedes R 107’yi modifiye ederek çıktıkları yolda, 1980 yılına kadar Mercedes’le herhangi bir ortaklığa girmeden çalışırlar. Zaten o döneme kadar yaptıkları da genellikle motor modifiyesinden ileri gitmez.
AMG 1971’de modifiye edip “Red Sow” lakabını taktığı Mercedes 300 SEL ile Spa 24 Saat ve ETCC (European Touring Car Championship) yarışlarına katılarak motor sporlarında resmi olarak yer almaya başlar. Uzun süre herhangi bir kürsü kazanamasa da tur rekorları kırarak isminden söz ettirir.
1980’li yıllara gelindiğinde ATS ile jant, Recaro ile koltuk anlaşması yaparak kendileri de parça üretimine başlarlar. AMG markasıyla direksiyon, vites kutusu, performans egzozları, hava girişleri, krom parçalar, rüzgârlık, etek, tampon gibi ürünler çıkarırlar. Bu ürünleri sadece Mercedes’lerde kullanmazlar, bir kısmını piyasaya da satarlar. AMG marka ürünler o kadar tutulur ki, AMG bir süre sonra Almanya’nın en başarılı yan sanayi şirketlerinden biri haline gelir.
1986’da
Mercedes E Sınıfı’nın bir ürünü olan Mercedes W124’ü ellerindeki tüm yeniliklerle modifiye ederek, döneminin en hızlı yol otomobilini elde ederler: AMG Hammer.
360 hp güç veren 5.6 Lt V8 motoruyla AMG Hammer, döneminin en hızlı sedanı olmakla kalmaz, bazı testlerde efsane egzotiklerden biri olan Lamborghini Countach’dan bile hızlı çıkar. 300 km/s üzerine çıkabilen ilk sedan, AMG Hammer olur.
Tüm bu başarıları gören Daimler-Benz, AMG ile bir anlaşma yapmaya karar verir. İlk anlaşma Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM) yarışları için yapılır, bundan sonra DTM’de Mercedes’in resmi geliştiricisi AMG olacaktır.
1990 yılına gelindiğinde, Mercedes’in sahibi olan Daimler-Benz grubuyla bir ortak çalışma anlaşması imzalanır. Bu anlaşmayla birlikte Mercedes’in sadece DTM otomobilleri değil, tüm otomobillerinde resmi geliştirici AMG olur.
Mercedes-AMG ortaklığının ilk meyvesi 1993’de Mercedes C 36 AMG adıyla 1993 yılında piyasaya çıkar. Bu modelin ardından birçok spor Mercedes AMG tarafından geliştirilir, ortaklık hızla büyür. İki gücün birleşmesi o kadar ses getirir ki, AMG’nin piyasaya yaptığı satışlar \\%500 artar.
1999 yılında DaimlerChrysler grubu AMG hisselerinin \\%51’ini alarak firmanın resmi ortağı haline gelir ve şirketin adı da Mercedes-AMG GmbH olarak değiştirilir. Yarış motoru üretiminin yapıldığı fabrika bu ortaklığa girmez ve HWA adıyla hem piyasaya çalışır, hem de Mercedes’in DTM otomobillerine destek verir. Fakat HWA ortaklığında üretilen Mercedes CLR-GT1, Mark Webber pilotajında çıktığı ilk yarışta korkunç bir kaza yapınca CLR projesi rafa kaldırılır. (O kaza öncesinde aynı araç sıralama turlarında da yol tutuş sorunları nedeniyle bir kaza yapmıştır.)
HWA, Hans Werner Aufrecht 2005 yılında tüm hisselerini DaimlerChrysler grubuna satana kadar çalışmaya devam eder.
Mercedes-AMG çalışmaları, sadece modifiyeli sedanlarda ve DTM gibi yarışlarda değil, uzun süredir Formula 1’deki güvenlik araçlarında da kendini göstermektedir. (2009 Sezonu Güvenlik Aracı: Mercedes SL 63 AMG)
2000’lerin başında supercharger motorlar üzerinde çalışmaya başlayan firma, bir süre sonra bu işte başarısız olduğunu anlayarak turbocharger kullanmaya başlar.
(AMG işi supercharger motor şu anda sadece Pagani Zonda’da kullanılıyor. Bunun sebebi de, Pagani’nin, Formula 1 şampiyonlarından Juan Manuel Fangio anısına üretilecek olan Fangio F1 modeli için, Fangio’nun tavsiyesine uyarak AMG ile anlaşması.)
Mercedes-AMG üretimi modeller, günümüzün pahalı ve yüksek performanslı yol otomobilleri olarak hepimizin dikkatini çekiyor. Hepsi birer Mercedes modelinin AMG yetenekleriyle geliştirilmesinden elde edilen modellerin ardından, geçtiğimiz ay yepyeni bir istisnai model çıktı: Mercedes SLS AMG.
Mercedes
SLS AMG, bu ortaklığın ilk üretimi. Bu model, sadece motor modifiyesi yaparken yan sanayiye de giren, bir süre sonra koltuk, jant üretimine de başlayarak Mercedes modellerini sürekli geliştiren AMG’nin, Mercedes’le birleşerek nerelere geldiğinin de bir göstergesi. Çünkü SLS AMG, Mercedes tarafından üretilip AMG tarafından geliştirilen bir model değil, tasarımından üretimine kadar iki firmanın ortaklaşa çalıştığı bir model.
AMG çalışmalarının, denge ve performans açısından kendi sınıflarında gayet iddialı olduğunu zaten biliyoruz ancak bu modelde benim en çok dikkatimi çeken, tasarımı oldu.
Tasarımında
1952 model Mercedes 300 SL Gullwing’den ciddi şekilde esinlenilen SLS AMG, geçmişi hatırlatan çizgileriyle çok hoşuma gitti. 1952’de çok kafa karıştıran yukarı açılır kapılar dahil olmak üzere aracın tasarımı gayet başarılı olmuş.
Çok iddialı oldukları Mercedes SL 65 Black Series’de Ferrari ve Lamborghini’nin arkasında kalan Mercedes AMG, bu araç ile biraz daha farklı bir yöntem denemiş. Testlerden edindiğim bilgilere göre SLS AMG, kendinden daha güçlü olmasına rağmen Black Series’den daha hızlı ve dengeli olmuş.
SLS AMG’nin 6.3 litrelik V8 motoru, 571 hp güç ve 650 Nm tork üreterek, ileri çift kavramalı şanzımanıyla 0-100 km/s hızlanmasını 3.8 saniyede tamamlıyor ve 318 km/s azami sürate çıkabiliyor. Alüminyum şasiyle, arka tarafa yerleştirilen şanzımanla araç hem dengeli, hem daha hafif olmuş. Zaten bu hafifliği sayesinde V12 motoruyla, 661 hp güç ve 1000 Nm tork üreterek 0-100 km/s hızlanmasını 3.9 saniyede tamamlayan Black Series’den daha hızlı olmayı başarmış.
2011′de piyasaya çıkacak olan bu güzel otomobilin tahmini satış fiyatının 160.000 Euro olacağı söyleniyor.
Ayrıca Car Magazine’in haberine göre, SLS AMG’nin piyasaya çıkmasının ardından convertible modeli de gelecekmiş.
Aşağıda Mercedes SLS AMG’nin bazı fotoğraflarını görebilir, daha detaylı bilgilere Mercedes’in sitesinden ulaşabilirsiniz: http://www.mercedes-amg.com/#/sls
Pebble Beach Concours d’Elegance
Eklenme Tarihi :
Eklenme Tarihi :
Eklenme Tarihi :