Vag-com VW/Audi/Seat/Skoda gibi araçlar için Windows bazlı bir diyagnostik (tanı) aracıdır. HEX-USB+CAN arabirimi gibi CAN kelimesiyle biten arabirimler, (eski sistemlerde veri iletişimi k-line yeni sistemlerde CANBus olarak geçer) yeni FSI motorlu VW/Audi araçlarla direk uyum içindedir.
Data (bilgi) blokları bilgiyi fabrika sensörlerinden ve diğer muhtelif verileri işleyerek rapor etmek için kullanılır. Bu Data blokları bellekteki bilgilere erişiyor, görüntülüyor ve kaydediyor. Elde edilen verilerden grafik şemalar yapılıp kıyaslanabilinir bilgiler ediniyoruz. Bu otomobilinize yapılan performans modifikasyonlarının gelişimini takip etmek açısından çok yararlı ve kullanışlıdır. Ayrıca meydana gelebilecek diyagnostik problemleri teşhis etmekte de işe yarar.
Bazı belirgin data bloklarına ve anlamlarına bir bakalım. Eğerki aracınıza uyumlu bir Vag-com’unuz varsa, İlk ekranda şöyle bir görüntü ile karşılaşacaksınız.
Select'e basıp kontrol ünitesi seçme ekranına gidin.
Burada her numara (buton) otomobilinizdeki bir elektronik kontrol ünitesini bildirir, ve üzerine tıklayarak detayına girebilirsiniz. Şu an konumuz motor olduğu için 01 numara ile aracın motor kontrol ünitesine bağlanıyoruz. (Sonraki makalelerimde detaylı bir şekilde aracın ufak tefek konfor ayarlarını nasıl değiştireceğinizi, emniyet kemeri ikazını nasıl kapatacağınız gibi küçük uygulamaları anlatacağım.)
Motor kontrol ünitesine girdikten sonra şu şekilde bir ekranla karşılacaksınız.
Hata kodu silmeyi bilmeyeniniz yoktur sanırım, o yüzden direk 2. kısma yani veri bloklarımıza geçiyorum.
Her ne kadar çoğu araçta bariz gerekli veri blokları aynı numarada olsa da, farklı seri motor ve kasalarda, bu numaralar farklılık gösterebiliyor.
Ben burada çoğunluğa yani 1.8T lere göre yazacağım fakat yazdığım numaralar doğru değilse, aracınızın blog veri numaralarını ross-tech ‘in internet sitesinden kontrol edin.
Bazı popüler blokları inceleyelim:
• Hava benzin oranı – Blok 031
• Bu blok hava/benzin oranını lambda olarak kaydedicektir. Bu değerlerden birisi aracın olması gereken (ofset) diğeri ise aracın o anki lambda değeridir. Değeri değiştirmek ve gerçek AFR’yi bulmak için, onu 14.7 ile çarpın. Örneğin 0,78 lambda 0.78 x 14.7 = 11.466 AFR ye tekamül eder.
• Fuel Rail pressure (benzin ray basıncı) – Blok 140, 205 yada 203
• FSI araçlarda enjektör kütüğündeki basıncı görebilirsiniz. Çok kritik bir değerdir, çoğu FSI araçlarda benzin pompa problemi olduğunu unutmayın…
2.0T FSI motoru çok yüksek basınç kullanarak pistonların üzerine benzin enjekte ediyor. Yüksek devir veya yükte benzin basıncının düşüş gösterebileceğini daha önce defalarca gördüm. Genelde üst devirlerde ray baskısı 100 bar’ın altına inildiği durumda dikkat etmek gerekir.
• Projected EGT’s (Egzos Gaz Sıcaklığı)- Blok 112
Turbodan sonra ölçülen egzos gaz sıcaklığı değerini verir, 800 dereceler kritiktir.
• Boost – Blok 115
• Bu blok MAP sensorunuzun okuduğu basıncı gösterir. Bu alanda yine iki tane basınç değeri görürsünüz. Birisi olması gereken, ikincisi de o an araçtaki basınçtır. Bu değer eski model 1.8T lerde yoktur çünkü bu otomobiller sadece MAF (hava akış metre) ile çalışmaktadır. Diğer 1.8T ler de hem MAP hemde MAF vardır.
• Ignition Correction Factor – Blok 020
• Buna dikkat edin. En kritik blok burası diyebilirim. Burada beyindeki mevcut programın otomobile uygulanırken yapılan düzeltmeleri görürüz. Vuruntu sensorlerinden alınan veriye göre beyin, otomatik olarak risk durumunda aracın avansını geriye çeker, ve kaç derece geriye çekildiğini buradan görebiliriz. Burada her silindirin ne kadar geri çekildiğini tek tek görebiliriz. 4 silindirden fazla araçlarda 21 numaralı bloğuda kontrol ediniz. Orijinal bir araçta, mevcut hava ve benzin şartlarımıza göre 3 dereceye kadar geri çekildiğini görebiliyoruz. Bu alanda eğer sürekli 4.5 dereceden fazla değer görüyorsanız, aracınızın tekrar bir yazılım revizyonuna ihtiyacı var demektir. Forged pistonlarda, fazla bırakılmış piston boşlukları da bu sensorlerin vuruntu sezip ateşlemeyi geri çekmesine neden olabilir.
• Ateşleme Zamanlaması – Blok 011
• Sisteme değişiklikler yaparken bu blok’u kaydetmeniz bilgi açısından gereklidir. Yada yeni beyin verileri yada diğer modifikasyon dosyalarını incelerken gözünüz üzerinde olsun. Bu blok 20’nin ardındaki gerçek kavistir.
• MAF – Blok 002
• Motor’a giren hava’yı okuyun. Gramaj’ına ve hava akımına arabanıza değişiklikler yapılırken dikkat edin. Daha fazla hava daha çok güç demektir. Eğer yeni ve temiz hava filtreniz veya egzozunuz varsa bu kullanışlı olabilir.
• Emiş hava sıcaklığı – (intake air temp) – Blok 006
• Turbo bir araçta çok önemli bir veridir, Intercooler sisteminizin verimliliğini bu alandan inceleyebilirsiniz.
Log nasıl alınmalı?
Genelde bir araçta log alırken, 115 (boost) 31 (lambda) 20 (ignition CF) bu üç bloğun logunu alırım. 115 numaralı bloğun altında devir bilgiside mevcuttur.
Bu 3 bloğu hazırladıktan güzel bir düzlük bulun, 4. vites 1500RPM de aracınıza tam gaz basıp, devir kesiciye kadar vites değiştirmeden gidin, ve debriyaja basıp, motor rolantideyken yavaşca durun. Daha sonra Log dosyasında hangi devirde ne kadar boostla gidip, AFR nizin ne olduğunu görüp, motorun vuruntu görüp görmediğini rahatca inceleyebilirsiniz.
Eklenme Tarihi :
Eklenme Tarihi :
Eklenme Tarihi :